Szép kártya

Széchenyi Pihenő Kártya

 

Az 55/2011. (IV.12.) Korm. rendelet alapján megnyílt a lehetőség arra, hogy – a megszűnő üdülési csekk helyett
a munkáltatók a munkavállalók részére
Széchenyi Pihenő Kártyát adjanak.
A Széchenyi Pihenőkártya bevezetésének célja az egészségmegőrzéshez, az egészséges életmódhoz és általában az életminőség javításához kapcsolódó szolgáltatások elérhetőségének bővítése. További célja a turizmus gazdaságfejlesztési szerepének erősítése, valamint a gazdasági növekedés hazai forrásainak bővítése.
 
 
Egy adott évben bérenkívüli juttatás (cafetéria) keretében kedvezményes adózással (32,5%) támogatás adható a SZÉP Kártyára, amely a koronavírus miatt 2020. április 22-december 31. időszakban mentes a szocho alól, így az alszámla-értékhatárokat, illetve a rekreációs keretösszeget meg nem haladó támogatás után a munkáltatónak csak 15 százalék szja-t kell fizetnie.
 
A SZÉP Kártya juttatási forma biztosításánál az értékhatárok éves szinten:
1.       a versenyszférában: 450.000 Ft, amely 2020-ban 800.000 Ft-ra nőtt, míg a költségvetési szerveknél: 200.000 Ft-ról 400.000 Ft-ra nőtt a koronavírus miatt bevezetett gazdaságélénkítő intézkedéseknek köszönhetően.
 
Több zsebes (alszámlás) kártyaként használható az MKB SZÉP Kártya és továbbra is él az egyes alszámlákra vonatkozó korlát, de szintén a koronavírus miatt bevezetett intézkedéseknek köszönhetően a 140/2020. (IV. 21.) kormányrendelet alapján 2020-ban nőtt a munkáltató által a SZÉP-kártya
  1. szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forintra (225 ezer forint helyett),
  2. vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forintra (150 ezer forint helyett),
  3. szabadidő alszámlájára utal utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forintra (75 ezer forint helyett).
 
A SZÉP-kártya adóelőnye eddig is vitathatatlan volt, a megjelent kormányrendelet értelmében pedig a cafeteriaelemet terhelő szociális hozzájárulási adót nem 2020. június 30-ig, hanem december 31-ig engedi el a kormány. Ezzel a kártya összes adóterhe 32,5 százalékról 15 százalékra csökken az év végéig. Tehát a munkáltatóknak idén már nem kell a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatásokra szociális hozzájárulási adót (szocho) fizetni.
 
Az MKB SZÉP Kártya megjelenésében, és használatában a bankkártyákhoz hasonló, használata lehetővé teszi, hogy a rendszerbe bevont szolgáltatóknál a felhasználó az MKB SZÉP Kártyás számlái terhére szolgáltatásokat vásároljon, egyenlegét bármikor lekérdezheti (interneten, telefonon keresztül).